فطریه یا زکات فطره، بخش معینی از مال است که در پایان ماه مبارک رمضان و شب عید فطر کنار گذاشته میشود تا با هدف فقرزدایی و رفع نیاز مستمندان به کار گرفته شود.
پرداخت زکات فطره (یا همان فطریه) بر هر مسلمانان عاقل و بالغ که توانایی گرفتن روزه را دارد و همچنین معذورین و همچنین کسانی که عمدا روزه خود را خورده اند، واجب است،
امام علی (ع) میفرماید: «هر کس زکات فطره را بپردازد، خداوند به سبب آن، آنچه را از زکات مالش کاسته است، کامل میسازد.»
امام صادق (ع) می فرماید: «کامل کردن روزه به پرداخت زکات فطره است، همانطور که صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله کمال نماز است.»
تکلیف: زکات فطریه از غیر مکلف (نابالغ و دیوانه) ساقط است.
هوشیاری: بر کسی که هنگام غروب آفتاب روز آخر ماه رمضان بیهوش باشد، زکات واجب نیست.
بینیازی: بر فقیر زکات واجب نیست، فقیر کسی است که هزینه زندگی خود و خانوادهاش را به مدت یک سال نداشته باشد. پرداخت زکات فطریه بر فقیر مستحب است.
نانخوران شخص: هرکس که عیال شخص به شمار رود، بالغ یا نابالغ، آزاد یا برده، مسلمان یا کافر، زکاتش بر عهده شخص ناندهنده است.
مهمان: زکات فطریه مهمان بر عهده میزبان است، هرچند در این مسئله اختلاف نظر وجود دارد.
میزان فطریه معادل سه کیلوگرم از قوت غالب (غذای روزمره) افراد است که میتواند شامل گندم، برنج، ذرت، کشمش، خرما و موارد مشابه باشد. در حال حاضر، گندم و برنج به عنوان مهمترین قوت غالب محسوب میشوند. افراد باید برای هر نفر سه کیلوگرم گندم یا برنج، یا معادل نقدی آن را به عنوان زکات فطریه پرداخت کنند.
زکات فطریه یکی از فروع دین اسلام است که در عید فطر پرداخت میشود.
از غروب روز آخر ماه رمضان واجب است که فطریه پرداخت شود. پایان وقت وجوب پرداخت آن اختلافی است، برخی آن را هنگام گزاردن نماز عید، برخی دیگر زوال روز عید و گروهی غروب آن روز دانستهاند.
مصرف زکات فطریه مشابه مصرف زکات مال است. زکات فطریه باید به فقرا پرداخت شود و احتیاط واجب در پرداخت آن به فقرا است.
اگر مهمان به حدی باشد که نانخور به حساب بیاید، زکات فطریه او بر عهده میزبان است. اما اگر در این حد نباشد، زکات فطریهاش بر عهده خودش است.
کفاره فقط بر کسانی که روزه نگرفتهاند واجب میشود، اما زکات فطره بر تمام افراد واجب است. کفاره حتماً باید به صورت طعام داده شود، در حالی که زکات فطریه میتواند به صورت نقدی نیز پرداخت شود.
پرداخت غیرحضوری زکات فطریه و کفاره امکانپذیر است.
خیریه رهپویان امام حسن (ع) از طریق سامانه و اپلیکیشن صدقه آنلاین، امکان پرداخت آنلاین فطریه را برای شما عزیزان فراهم نموده است.
چرا پرداخت آنلاین فطریه؟
چگونه فطریه خود را پرداخت کنید؟
شما میتوانید از طریق لینک زیر برای محاسبه و پرداخت فطریه خود اقدام کنید.